Австрия анулира двойното гражданство за турците и забранява публичното носене на ислямските забрадки

Австрия анулира двойното гражданство за турците и забранява публичното носене на ислямските забрадки

 

В Австрия живеят 18 500 емигранти от Турция и в момента те са застрашени от отнемане на австрийските им паспорти и лишаване от всички права в страна, както и от екстрадиране, ако не успеят да докажат, че не са турски граждани

Австрия започна анулирането на двойното гражданство на установилите се в страната жители на Турция, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация в турския вестник „Хюрриет“.

Властите във Виена проверяват статута на всички от списъка на гласувалите на конституционния референдум от април м.г. в Турция и по-специално кои от тях имат и турско, и австрийско гражданство.

Представителят на крайната десница в парламента на Горна Австрия Елмар Подгоршек обяви, че в избирателния списък са включени 4000 подозрителни двойни граждани. Срещу 50 от тях е започнало разследване, а на шестима вече е отнето австрийското гражданство. Двама души са протестирали пред Административния съд в провинцията, но магистратите са отхвърлили възражението им и анулирането на австрийското им гражданство е потвърдено.

Започната е съдебна процедура за отнемане на австрийското гражданство и на останалите турци, тъй като законодателството в страната не го позволява.

В Австрия живеят 18 500 емигранти от Турция и в момента те са застрашени от отнемане на австрийските им паспорти и лишаване от всички права в страна, както и от екстрадиране, ако не успеят да докажат, че не са турски граждани,

съобщава турската редакция на Би Би Си.

Цитиран е виенският адвокат от турски произход Казъм Йълмаз, според когото е невъзможно да се докаже липсата на турско гражданство, а и турската държава не може да издаде подобен документ. Сред тези хора има и много, които са родени в Австрия, които биха могли да получат разрешително за престой.

Според официалната статистика в Австрия живеят 116 000 турци, от които около 93 000 души са на 18-годишна възраст и имат правото да гласуват. На априлския референдум от 2017 г. в Турция пред австрийските урни обаче гласоподавателите бяха 108 561 души, като 73% подкрепиха концепцията на Реджеп Ердоган за поправките в конституцията.

Засега все още няма официална реакция от страна на турските власти

за решението на Австрия да анулира двойното гражданство. Новото правителство във Виена е категорично за окончателното прекратяване на преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

 

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/avstriia-anulira-dvojnoto-grazhdanstvo-za-turcite-6082235

 

***

Австрия забранява ислямските забрадки

Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката Народна партия и каза, че иска да избегне развитието на „паралелни общества“

Австрийското правителство съобщи, че има намерение да забрани забрадката за момичетата в детските градини и началните училища, а министърът на образованието Хайнц Фасман заяви, че проектозаконът ще бъде готов до лятото.

Според него това ще бъде „символичен“ акт, независимо колко деца всъщност ще бъдат засегнати. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата постави идеята за забрана на забрадката през уикенда. Тогава той каза, че

момичетата „под 10-годишна възраст трябва да бъдат защитени“ и да могат „да се интегрират и да се развиват свободно“.

С бурка вече само вкъщи и в храма

Канцлерът Себастиан Курц от дясноцентристката Народна партия също подкрепи идеята, казвайки пред местна радиостанция: „Искаме всички момичета в Австрия да имат еднакви възможности“ и че той иска да избегне развитието на „паралелни общества“.

Вестник „Курир“ съобщава, че нито министерството на образованието, нито различните експерти, попитани от изданието не са били в състояние да предоставят данни за това колко момичета понастоящем носят забрадки в детските градини и началните училища.

Карла Амина Багхаджати, говорител на Ислямската религиозна общност в Австрия, нарече дебатът за забрадката „незначителен въпрос“,

на който се отделя непропорционално внимание. Всички училища, засегнати от проблема, трябва да бъдат ангажирани с „диалог“, каза тя.

Дебатите около имиграцията и идентичността бяха от основно значение за миналогодишната предизборна кампания, в резултат на която Курц се превърна в канцлер, след като постигна коалиционно споразумение с Партията на свободата.

След мигрантската криза през 2015 г. Австрия получи над 150 хил. искания за гарантиране на убежище – което като брой хора представлява почти 2% от нейното население, наброяващо 8,7 млн. души.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/avstriia-zabraniava-isliamskite-zabradki-6081016

 

 

 

 

 

***

Ердоган -


Публикувано в Борци за българщина в Македония, Интервюта, Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *