Бойко открадна $4 милиарда в конфискувани „биткойни“? Интерпол започва разследване…

В деня, в който криптовалутата биткойн премина психологическата граница от 10000 долара, МВР не потвърди, но и не отрече информацията, че през май месец е конфискувало 213 519 биткойна в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници.

В момента никой не знае къде са тези активи, а биткойнът, ако е налице паролата за достъп, се краде много лесно и почти непроследимо. Може Бойко да си ги е сложил в джоба и вече никой никога не може да му ги вземе.

Съобщението на международната правоприлагаща служба SELEC е от 29 май и може да бъде видяно тук. В него конфискуваните биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара.

Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара.

По днешния курс 213 519 BTC плюс още толкова Bitcoin Cash достига внушителната сума от 2,45 милиарда долара, или над 4 милиарда лева.

Въпросите, които Биволъ зададе на МВР имаха за цел да се даде публичност на информацията как се управлява и съхранява това несметно имане, което може много лесно да бъде присвоено.

За да се предотвратят злоупотреби е достатъчно да се публикуват публичните ключове на портфейлите, в които са складирани биткойните. МВР обаче отказва да го направи.

В отказа да предостави обществена информация МВР пише, че исканите данни представляват конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствен отдел към Специализирана прокуратура, която ръководи разследването.

Не е ясно обаче какво пречи да се публикуват публичните ключове, след като информацията за конфискуваните биткойни вече е споделена официално с международната институция SELEC.

Огромен успех или чутовен крипторезил?

Съществува и хипотеза, че МВР е заблудило международните партньори, подавайки грешна информация за сезираните биткойни. Всъщност, ако липсват частните ключове (паролите) за тези портфейли, те на практика са неизползваеми и няма как да се твърди, че са сезирани.

Това няма да е първият анекдот сътворен от българските правоохранителни органи, но със сигурност ще е най-голямото изхвърляне публикувано като официална информация.

Предизвиква съжаление фактът, че нито една българска медия освен Биволъ не следи темата и не задава въпроси на българските власти за това национално богатство, което при условие, че съществува, би могло да се инвестира и умножи „на ползу роду“.

Най-голямата потвърдена конфискация на криптовалути до момента е 144,336 биткойна, след като ФБР разби сайта „Пътя на коприната“. Биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Ако правителството продължи да шикалкави какво е станало с парите, най-вероятно ще има международно разследване. Наши източници в Интерпол ни съобщиха, че там вече има написана докладна записка и е назначен наблюдаващ агент, който да проучи въпроса…

 

https://bgtrollnews.blogspot.bg/2017/11/4_29.html

 

 

***

Бойко Е истинският Левски


Публикувано в Личности, Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *