Гоце Делчев може да е герой и на България, и на Македония

Според историка България е пропуснала да се включи в началото на преговорите за името на нашата съседка

Гоце Делчев може да е герой и на България, и на Македония. Това каза в предаването „Тази сутрин” проф. Ангел Димитров, който е част от екипа от български и македонски историци, които ще изясняват общото ни минало.

Гоце Делчев е българин по произход, но се е борил за свободата на хората, които сега живеят на географската територия Македония, уточни историкът.

По силата на договора за добросъседство комисията,  в която участва проф. Димитров, ще обсъжда и решава исторически, образователни и други въпроси. Знаем, че разговорите няма да са лесни и не можем да очакваме бързи резултати, уточни той.

По думите му македонизмът е претърпял вече своя крах, но това не означава, че е осъзнато в Македония. Не можем да се съгласим, че Македония е възникнала по естествен път – македонската нация е формирана силово, това е политически акт, коментира още историкът.

 

Решителна среща за името на Македония

В Австрия се срещнаха посредникът на ООН Матю Нимиц и външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс

Относно преговорите за името на Македония той е на мнение, че България е пропуснала да се включи в началото на тези преговори, за да каже, че има претенции.

 

https://btvnovinite.bg/predavania/prof-angel-dimitrov-goce-delchev-mozhe-da-e-geroj-i-na-balgarija-i-na-makedonija.html

 

 

 

 

***

Македония


Публикувано в Балканите днес, Интервюта, Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *