Какво пише в скандалната книга за Тръмп

 

 

Тази книга е с взривоопасен заряд. Защото някои от твърденията в нея са наистина скандални. Ето какво пише журналистът Майкъл Улф в книгата си за Доналд Тръмп, озаглавена „Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре“:

Тръмп изобщо не искал да става президент и след победата си бил не по-малко шокиран от своите съветници, които вкупом го смятали за некомпетентен – това е само едно от скандалните твърдения в книгата на Майкъл Улф, която за броени дни се изкачи от 48 449-то до първото място в класацията на най-продаваните книги в „Амазон“.

Вярно ли е всичко това?

Откъси от книгата бяха публикувани в редица западни медии, а Доналд Тръмп реагира гневно – най-вече на едно изказване на прокудения бивш главен президентски съветник Стив Банън. Става дума за една среща, която се състояла през юни 2016 в Тръмп Тауър. И която, според Банън, била „непатриотична“ и „предателска“. На нея Тръмп-младши, Джаред Къшнър и Пол Манафорд разговаряли с руснаци, които предлагали злепоставяща информация за Хилари Клинтън, твърди Улф в книгата си, цитирайки Банън. Адвокатите на президента вече заплашиха, че ще предприемат юридически стъпки срещу книгата.

Майкъл Улф, за когото някои наблюдатели твърдят, че е склонен към сензационно писане, е разговарял с повече от 200 души, сред които самият Доналд Тръмп, Стив Банън и хора от „вътрешния кръг“ на президента. Редом с твърдения, които могат да имат сериозни юридически и политически последствия, 336-те страници на книгата съдържат и други, отчасти много пикантни разкрития за случващото се в Белия дом под управлението на Тръмп.

Сегашният обитател на Белия дом всъщност изобщо не искал да става президент. Улф твърди, че Тръмп безсрамно използвал изборите, за да даде тласък на телевизионната си кариера. След победата бил не по-малко шокиран от своите съветници, които вкупом го смятали за некомпетентен. Тръмп първоначално казал „шибана работа“, но после бързо се самоубедил, че заслужава да бъде президент.

Според Улф, нямало човек, който да каже добра дума за Тръмп. Авторът между другото пише: „Той не четеше. Дори не преглеждаше текстове. (…) Някои мислеха, че от практическа гледна точка той е най-много полуграмотен. (…) Други казваха, че страда от дислексия. Във всички случаи способността му да възприема беше ограничена. Трети стигаха до извода, че той не чете, понеже не му се налага. И че фактически това е един от главните атрибути на популиста. Той беше пост-грамотен – само телевизия. Не само, че не четеше – той и не слушаше. Предпочиташе сам да говори. И се доверяваше най-вече на собствения си опит. (…) Нещо повече: способността му за концентрация беше изключително слаба“.

Улф описва дъщерята на Тръмп Иванка („глупава като слама“, според Банън) и нейния съпруг Джаред Къшнър като хладнокръвни кариеристи, които използват Тръмп за личните си цели. Иванка, която сама мечтаела някой ден да стане президентка, се подигравала на нелепата фризура на баща си, боядисана с евтиния препарат „Само за мъже“.

Зад кулисите

Съветничката Кейти Уолш пък разказала, че контактът с Тръмп бил „все едно да се опитваш да разбереш какво иска едно дете“. А медийният бос Рупърт Мърдок, чиято телевизия „Фокс“ беше сред най-шумните клакьори на Тръмп, веднъж дори го нарекъл „шибан идиот“. Подобни изявления Улф приписва още на финансовия министър Мнучин, на съветника по сигурността Макмастър и на бившия шеф на кабинета Прибъс. Икономическият съветник Гари Коун пък нарекъл Тръмп „тъпак“.

Според Улф, Доналд Тръмп се чувствал несигурно в Белия дом и често се оттеглял в спалнята, където нощувал без съпругата си Мелания. Там имало три телевизора, а персоналът не бивало да докосва нищо, „особено четката му за зъби“. Освен това Тръмп предпочитал да яде най-вече храна от „Макдоналдс“ – поради страха, че някой може да го отрови.

http://www.dw.com/bg/какво-пише-в-скандалната-книга-за-тръмп/a-42038670

 

 

***

 

За Тръмп отблизо: негова биографка разказва

Първите шест месеца от президенството на Тръмп бяха наистина бурни, но те са само прелюдия към това, което можем да очакваме от него в бъдеще, твърди биографката на Тръмп Гуенда Блеър. Ето какво казва тя в интервю за ДВ:

ДВ: Г-жо Блеър, кои са, според Вас, трите най-значими момента от досегашния мандат на Доналд Тръмп?

Гуенда Блеър: Има няколко неща, които биха могли да влязат в учебниците по история. Например уволнението на шефа на ФБР Джеймс Ками. Или упоритата поддръжка, която Тръмп оказва на автократи като Путин. И не на последно място – неговата неспособност да се справя със задачите си.

ДВ: Като биографка на Тръмп Вие го познавате по-добре от повечето хора. Изненадва ли Ви досегашната му политика?

Блеър: Ще го кажа с една дума: не. Не твърдя, че притежавам пророчески умения, но всъщност няма и нужда от такива. Тръмп беше обещал, че ще внесе в Белия дом опита, натрупан от него като бизнесмен. И хората си помислиха, че той ще използва този опит за благото на страната. Според мен той наистина внесе своите бизнес-умения в Белия дом, но ги използва само в своя полза.

ДВ: Обвиняват Тръмп, че няма ясни политически убеждения – дори по толкова важни въпроси като здравеопазването, защитата на климата и трансатлантическите отношения. Вместо това Тръмп сякаш се опитва на всяка цена дасключи някакви договори, независимо че така отблъсква свои съюзници или членове на кабинета. Как да си обясним това поведение?

Блеър: През целия си живот той е бил докрай фокусиран върху конкуренцията – и върху това да печели. А когато не е успявал да спечели по обичайния начин, го е постигал с други средства. Ето един пример: В началото на кариерата му, когато още продавал апартаменти в „Тръмп Тауър“, Доналд Тръмп веднъж много се ядосал, че умаленият модел на сградата на „Дженеръл Мотърс“ е по-висок от модела на неговия „Тръмп Тауър“. И двата макета спазвали истинските пропорции, но разликата толкова го подразнила, че поискал да уголеми макета на своята сграда. Жената, която отговаряла за продажбата на апартаментите, го предупредила, че това не е позволено и тогава Тръмп тутакси намерил друго решение: скъсил макета на другата сграда, защото това не било забранено. Тази история показва много добре как Тръмп решава проблемите.

ДВ: Видя се, че изключително важна за Тръмп е тясната връзка със семейството му. След като то му оказапомощ по време на предизборната кампания, сега го подкрепя и в Белия дом. Това обаче му създаде и проблеми – например когато стана известно, че по време на предизборната борба синът му е разговарял с руска адвокатка. Но каквото и да се случи, Тръмп неизменно защитава семейството си. Дали изобщо може да има някаква причина, която да го накара да се дистанцира от някой член на семейството си?

Блеър: Ако се случи подобно нещо, това ще бъде може би единствената истинска криза на неговото президентство. Тръмп навярно си е мислел, че ще може да управлява Белия дом така, както ръководи и бизнеса си. И че като каже на хората да направят нещо, те ще го сторят. Сега обаче се оказва, че си има работа с Конгреса и неговите 535-ма членове, всеки от които разполага със своя собствена власт и не е склонен току-така да се огъне. Мисля си, че сблъсъкът с този факт беше и продължава да е истински шок за Тръмп. Независимо от това обаче той няма усещане за криза. Тръмп постоянно видоизменя и предефинира своите цели – вижте например какво стана с намеренията му по отношение на здравната реформа. Но ако някой ден се окаже принуден да отблъсне човек, който носи фамилното име Тръмп или е свързан в брачен съюз с човек с това име, това ще бъде за него истинска криза.

ДВ: Защитниците на Тръмп твърдят, че тъй като е новак в политиката, просто му трябва малко време, за да свикне с новата си роля. Можем ли да очакваме някакви промени?

Блеър: Ни най-малко не вярвам, че Тръмп ще промени поведението си. Политически новак ли? Та той е на 71 години и е прекарал целия си живот в тази страна. На всички нас още в училище ни е обяснявано, че има разделение на властите и че съществуват механизми за контрол и за постигане на политическо равновесие. Учили сме също така, че е важно да се правят компромиси. В света на бизнеса обаче компромиси не са нужни. Защо му е тогава да се променя? Освен това Тръмп обеща на избирателите си, че ще преобърне Вашингтон наопаки – и всъщност прави тъкмо това. Затова и хората, които го подкрепят, определено не изглеждат недоволни.

ДВ: Следователно искате да кажете, че всичко ще продължи както досега. Какъв е Вашият съвет – как да се отнасяме в бъдеще към Тръмп?

Блеър: Следете неговите туитове и маневрите му за отклоняване на вниманието, за да можете да реагирате своевременно. Но не изпускайте из очи това, което се случва в Конгреса и в останалите органи на изпълнителната власт.

Гуенда Блеър е журналистка, университетска преподавателка и публицистка. Авторка е на няколко книги за семейство Тръмп.

http://www.dw.com/bg/за-тръмп-отблизо-негова-биографка-разказва/a-39787910

 

 

***

 

„Тръмп вярва само на семейството си“

Децата са династията, а жените – важен аксесоар, казва биографката на Доналд Тръмп Гуенда Блеър. В интервю за Дойче Веле Блеър твърди, че за Тръмп най-важно е именно семейството. Той вярва единствено и само на него.

ДВ: За никого не е тайна, че семейството играе много важна роля за Доналд Тръмп. Какво семейство ще бъдат Тръмпови, след като главата на фамилията стана най-могъщият човек в САЩ?

Гуенда Блеър: Всички ние виждаме, че Доналд Тръмп е силно привързан към семейството си. И той ще продължи да действа както досега – тоест, ще брани най-вече собствените си интереси. Тръмп винаги е имал много остър нюх за това как да извлече най-доброто за себе си от определена ситуация. Той действаше така като бизнесмен и ще продължи по същия начин и в Белия дом, като ще разчита особено много на семейството си. Знаем, че дъщеря му и зет му са много близо до него и в политиката.

ДВ: Доналд Тръмп има пет деца и три брака. Какъв вид семейство е това?

Блеър: Това е неговото семейство. И той му има пълно доверие. Мисля дори, че Тръмп вярва единствено и само на семейството си, което, впрочем, е много сплотено. Той вярва в себе си, а семейството е нещо като продължение на самия него. И всеки извън това семейство е аутсайдер. Самият Тръмп има петима братя и сестри и още навремето каза, че иска да има пет деца. Да, те са от три различни съпруги, но са си неговите пет деца.

ДВ: Мнозина обвиняват Тръмп в шуробаджанащина, защото назначи зет си Джаред Къшнър за свой главен съветник в Белия дом. Критикуват го също така, че е предал управлението на бизнеса си на своите синове, а това може да предизвика конфликт на интереси в ролята му на президент. Но Тръмп не се трогва особено от тези критики. Защо?

Блеър: Той е много хитър човек. Това е вън от съмнение, независимо дали го харесваме или не. Тръмп умееше да намира задни вратички, когато ставаше дума за бизнеса му. Беше достатъчно хитър да разбере как един фирмен фалит може да му помогне да не плаща данък общ доход в продължение на 20 години. И сега ще бъде достатъчно хитър да намери задните вратички в Белия дом. Той вече откри една от тях – а именно, че в САЩ няма закон, който да подведе под отговорност президента заради конфликт на интереси. Това му е пределно ясно. Също както му е ясно, че не е задължен да публикува данъчната си дакларация. Всички други президенти публикуваха своите данъчни декларации. В Америка това има дълга традиция. Но Тръмп не е длъжен да следва техния пример. И това е още една вратичка, която той използва.

ДВ: По всичко изглежда, че децата на Доналд Тръмп играят много по-важна политическа роля от съпругата му. Така ли е, според Вас? И ако да – защо?

Блеър: Всичките му три съпруги бяха в известен смисъл много важни. Всички те са изключително привлекателни. И изглеждат като един вид аксесоар на алфа-мъжкаря. И трите съпруги на Тръмп играят тази роля много добре. И как да е иначе, след като професията им ги е научила да привличат вниманието върху себе си. В този смисъл те винаги са играели важна роля. Но неговата първа съпруга Ивана искаше повече. Тя искаше да бъде част от компанията и бракът ѝ се провали именно заради тези амбиции. Тръмп просто не иска да има никого до себе си. Той се нуждае от някого, който да е на крачка от него, но никога на преден план заедно с него.

ДВ: Означава ли това, че кръвните му роднини, децата, са по-важни за него от съпругите му?

Блеър: Мисля, че да. Жените са аксесоар, а децата са бъдещето. Те са династията, която крачи напред.

 

http://www.dw.com/bg/тръмп-вярва-само-на-семейството-си/a-37325157

 

 

 

***

--- Тръмп


Тази статия беше публикувана в Интервюта. Bookmark the link.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *