Кулата от черепи в Ниш е българска, а не сръбска!?

През 1809 г. Българите вдигат въстание срещу отоманския душманин. Българите губят, а пашата в пристъп на бяс строи кула от главите им. 200 години след събитията, въстанието в Ниш е сръбско, черепите също, негодува срещу една неправда историкът Иво Антонов.

Сърбите асимилират и заграбват историята ни. Гърците и румънците също. Руснаците-писмеността и вярата ни, гърците народа и църквата ни. Всеки се кичи с нашето, като свое. На нас внушават, че сме малки и жалки. Ние преповтаряме като папагали колко сме малки и жалки и се възхищаваме на Путин, Обама, Меркел,реди тъжната ни орисия експертът от военното министерство.

Ревем на гроба на стотина франзузи, а не знаем гроба на хиляди българи, победили десетки хиляди французи. Толерантни към „бежанците“, грижовни към дивите орли и лешоядите, обърнали гръб на Българите. Клета майка България!!!!, завършва той коментара си във фейсбук.

Ето я и историята на въстанието.

През май 1809 г. недалеч от град Ниш, разбунтувалите се против османската власт местни въстаници са жестоко избити. По заповед на османския военачалник Хуршит паша убитите бунтовници са обезглавени, а черепите им са вградени в стените на кулата.

Онова, което премълчават сръбските „историци“ е, че мемориалът е български, а не сръбски.Ниш и околията му до края на XIX век са чисто български и си има даже екзрхийски митрополит от 1870г.

Българският етнически облик на района на Ниш е доказан от няколко етнографски карти и пътеписи, като например този на френския пратеник Жером-Адолф Бланки, който в записките си нарича Ниш „Столицата на България“. Френският геолог Ами Буе (1794-1881) също пише в свойте научни трудове, че българите в Поморавието са най-бунтовното население в цялата Османска империя.

Но най-голямото доказателство е това, което се е писало в сръбските вестници, които съобщават за сраженията в Нишко със заглавия от рода на: “Устанак у Бугарской“ (“Въстанието в България“). Това доказва, че през 1809 г. надигналите се въстанници в Чегар планина са били повечето с български произход и самосъзнание.

Днес сърбите наричат въстанието тяхно, но освен техните шовенистични “научни“ трудове има и неоспорими исторически истини, които разобличават сръбските лъжи.

 

frognews.bg/

 

 

 

***

272


Публикувано в Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

1 отговор към Кулата от черепи в Ниш е българска, а не сръбска!?

  1. Възрожденеца каза:

    Ето това е красноречив случай да кажем на нашите братя съседи сърбите да признаят историческите истини, а не да ги манипулрат в тяхна полза, да ни върнат обратно незаконно отнетите Западни Покраинини, и да се откажат веднаш за винаги да сътворяват нови „нации“ от рода на „македонска, торлашка и ш0пска“. Стига с лъжи и измзни братя сърби, иначе Евпопейския Съюз ще видите чрез крив макарон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *