Най-големите IT компании обявиха война на Тръмп

Силициевата долина открито застана срещу администрацията на Доналд Тръмп. Най-големите 97 IT компании, включително Apple, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter, Uber и много други, подадоха юридически обосновано заявление срещу забраната за влизане на мюсюлмани имигранти в САЩ. Технологичните гиганти се обединиха в качеството си на amicus curiae, т.е. субект, който не е участник в съдебен процес, но предлага важен документ, който има отношение към делото, разглеждано от съда.

Това е рядък случай на обединяване, което нагледно демонстрира общата неприязън от указа на президента. Възражението на IT компаниите е подадено в апелационния съд на САЩ и скоро ще бъде разгледано.

Основните аргументи на IT специалистите са, че иновациите и икономическият ръст са тясно свързани с имиграционните процеси, а самият указ не само влияе на конкуренцията между компаниите, но е и незаконен, защото крие в себе си дискриминация по национален признак.

„Търсенето, наемането и поддържането на най-добрите специалисти в света ще стане много по-сложно и скъпо. Указът пречи на текущите бизнес процеси и заплашва привличането на таланти и инвестиции в Съединените щати“, пише в документа, подписан от най-големите технологични гиганти.

В него е отбелязано още, че децата на имигрантите в САЩ са основали над 200 успешни компании, между които Apple, Kraft, Ford, General Electric, AT&T, Google, McDonald’s, Boeing и Disney. А според данни от изследователския център Joint Venture около 37% от всички работещи в Силициевата долина са имигранти.

 

jivotatdnes.bg/

 

 

***

445


Публикувано в Свят. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *