Национална научно-практическа конференция посветена на проблемите в съвременното българско музикално изкуство – 01.10.2017 г.

По случай Международния ден на Музиката, Българската Академия на Науките и Изкуствата /БАНИ/ – респективно нейнят Творчески центрър „Музика и танци“ и Научният център „Медии и обществени комуникации“ – и Националният културен институт „Софийска филхармония“ – със съдействието и на други неправителствени организации (НПО), организират на 1 октомври 2017 година Национална научно-практическа конференция посветена на проблемите в съвременното българско музикално изкуство. Тя ще се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, и ще се състои в софийската камерна зала „България“ от 14.00 до 18.00 часа. В делова дискусионна атмосфера, ще се третират през призмата на приетите от българската държава – но все още неизпълнени – констатации и указания от Европейската комисия /ЕК/, довели до приемането на България в Европей­ския съюз /ЕС/. Целта на обсъждането е да се подпомогнат централните държавни институции с компетентни и обективни аргументи за изработването на Национална концепция и дългосрочна стратегия за развитието на българското музикално изкуство – съобразно националните традиции, водещите европейски практики и изискванията на XXI-я век – с оглед утвърждаването на културата като национален приоритет.

В чл. 151 от Договора за създаването на европейската общност изрично е посочено, че „проблемите на културата не са част от нейното общностно право и зависят от всяка отделна държава – членка на съюза“, което се прави с оглед запазване на европейското културно многообразие и идентичност, т.е. бъдещето и устойчивостта на националните култури зависят от далновидността на съответните държавни и обществени ръководства!

Предвид голямата професионална и обществена важност на събитието, най-учтиво ви каним да участвате в това важно общественозначимо начинание и вземете активно участие в предстоящата дискусия с идеи и конкретни предложения за консенсусни решения по тези важни, актуални и приоритетни направления на националната ни културна политика.

 

 

 

 

 

***

timthumbK0KXX8AV


Тази статия беше публикувана в Култура. Bookmark the link.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *