Независимост ли? Суверенитет ли? Само ако бъде разрешен!!! Испанският сенат отне автономията на Каталуния!

27 окт. 2017 |

Този ход на Сената ще даде на Мадрид директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори

Испанският сенат одобри прилагането на член 155 от конституцията спрямо Каталуния, пише El Pais, цитиран от „Фокус“. Решението дейде само минути след гласуването на каталунския парламент, който обяви независимостта на провинцията от Мадрид.

Този ход на Сената ще даде на Мадрид директна власт над автономния регион, а до шест месеца ще трябва да бъдат проведени нови избори в Каталуния.

Сенатът гласува с 214 гласа „за“ и 47 „против“ за активирането на член 155-ти, предложено от испанския премиер Мариано Рахой.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Испанският премиер е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера съобщи в. „Вангуардия“, цитиран от ТАСС.

Агенция Европа прес предаде, че испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приет днес от каталунския парламент

 

 

http://epicenter.bg/article/Madrid-otvarna-na-udara–Ispanskiyat-senat-otne-avtonomiyata-na-Kataluniya–/139483/7/0

 

 

***

full_tablet_b9a56e8c-cf29-4ca5-808d-069f6b5d3f81[1]


Тази статия беше публикувана в Новини от Македония и България. Bookmark the link.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *