Нов македонски филм: Пазете се, бугарите идат!

Пореден нов, пропаганден филм се появи в Македония, а българската страна, срещу която всъщност е насочен той, за пореден път мълчи. Във въпросната лента се разказва за „окупацията” на Македония от България и Германия по време на Втората световна война. Затова и заглавието е „Освобождението на Скопие“(!).

Сценарист на филма е добре познатият Дарко Митревски, който засне и скандалния „Трето полувреме“ преди няколко години и за който Фрогнюз многократно писа –

Припомняме, че въпросната кинолента, която в Македония беше провъзгласена за шедьовър, и щяла да получи Оскар (не че това се случи), генерално изопачаваше историческата истина, но пък беше обявена от македонското правителство за проект от национален интерес и беше финансиран с 1 млн. евро. Целият бюджет на филма беше 2,150 млн. евро.

Сегашната лента „Освобождението на Скопие“ възлиза на 1 250 000 евро, които са предоставени щедро от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия.

Внушенията на Митревските филми са повтарящи се, нещо, което може веднага да се види и усети от рекламния клип и на „Освобождението на Скопие“. В него многократно звучат старите югославски клишета от типа на: „Бугарите арестуват се живо и диво“, „Бугарите ке ги убият“, „Пазете се, идат бугари“, т.е. внушава се идеята за българите като врагове. Тъй като в Македония все още има достатъчно хора, които помнят и знаят как са посрещани българските войски, а също и българския цар Борис ІІІ – а именно като освободители и свои – явно пропагандата цели тези спомени да се заменят от превратното внушение, че българите са различни и нежелани.

Ето защо въпросният филм не е нищо друго освен поредната пропагандна „творба”, насочена срещу България, която говори на обичайния език на омразата, щедро финансиран от Скопската „влада”. Остава въпросът какво ще каже българската по темата!

Вижте трейлъра на филма, който говори достатъчно сам за себе си

 

frognews.bg/

 

 

***

 

Македония предлага „Трето полувреме“ за „Оскар“

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски е македонският кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм, пише днес македонският ”Утрински весник”.

Филмът е бил номиниран от Дружеството на филмовите професионалисти. В конкуренция били три филма.

Над 30 журналисти от България са акредитирани за премиерата на „Трето полувреме”, която ще се състои в рамките на кинофестивала „Братя Манаки” в Битоля, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

„Предизвикателство е самият филм, който през изминалите десетина месеци беше част от дневния ред на българските медии, стана тема за дебат на българските евродепутати и Хелзинкския комитет. Реакциите на София бяха заради сцените, в които се вижда, че българската армия помага на германската при транспорта на евреите в лагера на смъртта”, пише вестникът.

„Никога не съм очаквал, че ще има политически реакции. Започнаха преди десет месеца и продължават все още. Където можех, опитах се да докажа, че обвиненията са лъжа. Спекулация е всичко което се казва без да се гледа филма, или да се прочете сценарият”, заявил режисьорът на „Трето полувреме” Дарко Митревски.

Той е изтъкнал, че няма намерение да се занимава с обвиненията. „Всичко приключва в събота. Ще се окаже, че балонът ще се спука звучно и всички обвинения в шовинизъм или антибългаризъм ще бъдат пуснати по водата.

Във филма няма нито дума, нито секунда, нито лоша мисъл за България.

Този филма е „за”, а не „против”.

Говори за любов, за малки хора, които в трудни времена стават герои”, заявил Митревски.

Директорът на фестивала „Братя Манаки” Лабина Митевска е заявила, че интересът на българските медии тази година бил огромен.

„Някои от българските журналисти ще бъдат акредитирани, някои ще получат билет, а някои ще гледат втората прожекция, която ще се състои същия ден”, заявила Митевска.

Министърът на културата на Македония Елизабета Канчевска-Милевска от своя страна е заявила, че се радва, че фестивалът ще бъде открит и закрит с два македонски филма – „Трето полувреме” и „Балканите не са мъртви”. Редактор: Яна Баярова

© Actualno.com

 

.actualno.com

 

 

***

 

 

Минути преди „Трето полувреме“

В събота, 15 септември, на филмовия фестивал „Братя Манаки” в Битоля ще се състои официалната премиера на антибългарския филм „Трето полувреме”.

Филмът предизвика остри реакции още преди половин година, когато с разпространението на трейлъра на продукцията се видя, че е насочен срещу България. Реакция срещу скъпоплатената продукция в последните месеци имаше от евродепутати, от обществени организации, както и от българските институции. Според предварителната информация, във филма има тенденциозно представяне на събитията около депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия по време на Втората световна война. Въпреки това обаче – според публикации в скопски медии обаче, продукцията дори е кандидат за „Оскар”.

 

Агенция „Фокус“ Преди „Трето полувреме“ – „сега е лесно да тълкуваме историята“ (ОБЗОР)

В събота, 15 септември, на филмовия фестивал „Братя Манаки” в Битоля ще се състои официалната премиера на филма „Трето полувреме”. Филмът предизвика остри реакции още преди половин година, когато с разпространението на трейлъра на продукцията стана ясно, че е насочен срещу България. Срещу скъпоплатената продукция в последните месеци имаше реакции от евродепутати, от обществени организации, както и от българските институции. Според предварителната информация, във филма има тенденциозно представяне на събитията около депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия по време на Втората световна война.

Българският премиер Бойко Борисов коментира по време на визитата си в Израел на 11 септември, че има опити на кръгове по света да преиначават, да тълкуват, коментират историята. „Но аз мисля, че България е държава, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, и то благодарение на целия български народ”, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

„Благодаря на премиера Нетаняху за високата оценка за спасяването на българските евреи”, каза Борисов. Благодарение на това, че се е вдигнал като стена, благодарение на парламентаристите, на Българската православна църква, на българските интелектуалци, на целия народ – подчерта премиерът. Догодина честваме 70 години и съм убеден, че с премиера Нетаняху ще направим така, че и в Израел, и в България да се вдигнат паметници, да се оцени жеста на българския народ, който е направил нещо нечувано дотогава, каза премиерът Борисов.

Сега е лесно да тълкуваме историята, но ако от друга страна имаш Хитлер с неговата машина, е много трудно да се опълчиш и да спасиш своите най-близки. Вчера с представители на българските еврейски общности, когато разговарях, те казаха – вие не сте спасили 50 000 български евреи. Слагаме по два процента ръст на година, следователно те вече са над 100 000 души. Ако не бяхте ги спасили тогава, днес нямаше да са сред нас техните деца и внуци, разказа Борисов. Разчитам много на личната подкрепа на премиера Нетаняху, ще направим така, че да се оцени това, което е направено тогава, каза премиерът Бойко Борисов.

През 2013 година България и Израел ще отбележат съвместно 70 години от спасяването на българските евреи, за което бе приета специална програма.

Печатните медии в Македония днес без изключение коментират предстоящата премиера. Над 30 журналисти от България са акредитирани за премиерата на филма „Трето полувреме”, която ще се състои в рамките на кинофестивала „Братя Манаки” в Битоля, пише вестникът. „Предизвикателство е самият филм, който през изминалите десетина месеци беше част от дневния ред на българските медии, стана тема за дебат на българските евродепутати и Хелзинкския комитет. Реакциите на София бяха заради сцените в които се вижда, че българската армия помага на германската при транспорта на Евреите в лагера на смъртта”, пише вестникът.

„Никога не съм очаквал, че ще има политически реакции. Започнаха преди десет месеца и продължават все още. Където можех опитах се да докажа, че обвиненията са лъжа. Спекулация е всичко което се казва без да се гледа филма, или да се прочете сценария”, заявил режисьорът на „Трето полувреме” Дарко Митревски. Той е изтъкнал, че няма намерение да се занимава с обвиненията.

„Всичко приключва събота. Ще се окаже, че балонът ще се спука звучно и всички обвинения в шовинизъм или антибългаризъм ще бъдат пуснати по водата. Във филма няма нито дума, нито секунда, нито лоша мисъл за България. Този филма е „за”, а не „против”. Говори за любов, за малки хора, които в трудни времена стават герои”, заявил Митревски. Директорът на фестивала „Братя Манаки” Лабина Митевска е заявила, че интересът на българските медии тази година бил огромен.

„Някои от българските журналисти ще бъдат акредитирани, някои ще получат билет, а някои ще гледат втората прожекция, която ще се състои същия ден”, заявила Митевска. Министърът на културата на Македония Елизабета Канчевска-Милевска от своя страна е заявила, че се радва, че фестивалът ще бъде открит и закрит с два македонски филма – „Трето полувреме” и „Балканите не са мъртви”.

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски е македонският кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм, пише ”Утрински весник”. Филмът е бил номиниран от Дружеството на филмовите професионалисти. В конкуренция били три филма. Невиждан интерес има сред българските журналисти за премиерата на филма „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митровски, която ще се състои утре в Битоля, пише “Вечер”, под заглавие „Българите бяха заедно с Хитлер, пострада невинен народ”. 30 журналисти от България са се акредитирали за фестивала „Братя Манаки”, който ще бъде открит с филма „Трето полувреме”. Вестникът коментира, че като „черешката на тортата” вчера се е появила информацията, че „Трето полувреме” ще бъде македонският кандидат за „Оскар”. Режисьорът Дарко Митревски на пресконференция е заявил, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек в Македония, които в едно бурно историческо време, са избрали истинската страна. На пресконференцията са присъствали и министърът на културата Елизабета Канчевска-Милевска и директорът на фестивала Лабина Митевска. Вестникът пише, че било представено потресаващо видео на Нета Коен, еврейка от Скопие, чието семейство по време на Втората световна война е депортирано в нацистките лагери, а тя останала жива заради любовта с един футболист, християнин. Видеото е собственост на Шоа Фондацията на Стивън Спилбърг.

„Кога взеха нашите, аз се криех. Българите ги вземаха. Българите се разпореждаха с къщите. Българите питаха, има ли тук евреи? Няма, казваха им. Те правеха лоши неща. Пострада невинен народ. Взеха ми братята. Най-старият имаше 28 години, средният 25, а най-малкият – 20. Сестра ми имаше около 15 години. Баща ми, около 60”, заявява Коен във видеото, направено от Шоа-фондацията. Нейната изповед е част от около 52 000 интервюта с оцелели от Холокоста, пише „Вечер”.

Може само да се съжалява, че македонското правителство, което е субсидирало филма „Трето полувреме“, е имало ясното съзнание, че това ще влоши отношенията с България и с българското общество. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му – съвършено ясно е, че филмът, по стар македонски обичай, е изпълнен с фалшификации и неистини. „Македония е кандидат-член за Европейския съюз и македонското правителство великолепно знае, че се препоръчва на кандидат-членките да нямат никакви спорни въпроси със съседите, от каквото и да е естество. Дори и когато станат членки, трябва да се стремят да избягват да бъдат повдигани такива въпроси в публичното пространство. Ако европейските страни наистина не спазваха този принцип, едва ли щеше да има Европейски съюз. В противовес на много мнения, между европейските нации са водени много повече взаимноизтребителни войни, отколкото на Балканите. Извършени са огромни жестокости – в отношенията между Франция и Испания, между Франция и Великобритания, както и Франция и Германия. Само в последните 130 години са воювали три пъти, с близо десет милиона жертви във въпросните три войни. Затова у мен се затвърждава убеждението не само от случая „Трето полувреме”, но и от кражбите на българска национална история, случая със Спаска Митрова, случая с ръкописите и т.н., че македонското политическо ръководство упорито тласкат България и горещо желаят – подобно на Гърция, и нашата страна да гласува вето за членството на Македония в ЕС. Това е скритата цел на всички тези напълно излишни провокации. Отдавна чужди дипломати сигнализират в грамите си с изумление, че управляващият македонски политически елит не желае членство в ЕС, воден от някакви свои съображения”, каза Божидар Димитров.

Говори се, че премиерата за граждани на филма „Трето полувреме” се очаква да бъде в Прилеп, на 21 октомври, когато е пукната „първата пушка срещу бугарскиот окупатор”, допълни още Божидар Димитров.

 

Агенция „Фокус“

Божидар Димитров: Македонското правителство е субсидирало „Трето полувреме“ със съзнание, че ще влоши отношенията с България

Може само да се съжалява, че македонското правителство, което е субсидирало филма „Трето полувреме“, е имало ясното съзнание, че това ще влоши отношенията с България и с българското общество. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му – съвършено ясно е, че филмът, по стар македонски обичай, е изпълнен с фалшификации и неистини. „Македония е кандидат-член за Европейския съюз и македонското правителство великолепно знае, че се препоръчва на кандидат-членките да нямат никакви спорни въпроси със съседите, от каквото и да е естество. Дори и когато станат членки, трябва да се стремят да избягват да бъдат повдигани такива въпроси в публичното пространство. Ако европейските страни наистина не спазваха този принцип, едва ли щеше да има Европейски съюз. В противовес на много мнения, между европейските нации са водени много повече взаимноизтребителни войни, отколкото на Балканите. Извършени са огромни жестокости – в отношенията между Франция и Испания, между Франция и Великобритания, както и Франция и Германия. Само в последните 130 години са воювали три пъти, с близо десет милиона жертви във въпросните три войни. Затова у мен се затвърждава убеждението не само от случая „Трето полувреме”, но и от кражбите на българска национална история, случая със Спаска Митрова, случая с ръкописите и т.н., че македонското политическо ръководство упорито тласкат България и горещо желаят – подобно на Гърция, и нашата страна да гласува вето за членството на Македония в ЕС. Това е скритата цел на всички тези напълно излишни провокации. Отдавна чужди дипломати сигнализират в грамите си с изумление, че управляващият македонски политически елит не желае членство в ЕС, воден от някакви свои съображения”, каза Божидар Димитров.

Говори се, че премиерата за граждани на филма „Трето полувреме” се очаква да бъде в Прилеп, на 21 октомври, когато е пукната „първата пушка срещу бугарскиот окупатор”, допълни още Божидар Димитров.

 

 

„Нова Македония”: Историята, че „Трето полувреме” е антибългарски филм ще се спука като балон, заяви режисьорът Дарко Митревски

На Балканите, където междуетническата и религиозната нетърпимост е повече от фолклор, има купища филми, които получиха етиката на източници на език на омразата, пише днес вестник ”Нова Македония”. Първият режисьорски филм на Анджелина Джоли „В страната на кръв и мед” предизвика бурни реакции в Сърбия, заради трагичната история за войната в Босна и Херцеговина. Лошите момчета в случая бяха сърбите, посочва изданието. Джоли в своя защита е заявила, че това не е документален филм, а художествен поглед върху нещата. Критики за разпространяване на национализъм получи и филмът „Прашина” на македонският режисьор Милчо Манчевски. Според лондонския вестник „Ивнинг стандарт” филма е расистки, тъй като показва турците в негативна светлина. Според тях режисьорът искат да попречи на членството на Турция в ЕС. Лондонски „Гардиън” от своя страна оцени „Прашина” като призив за македонски национализъм. Подобни противоречия преследват и филма „Трето полувреме”, пише вестникът.

„Надутата история, че това е антибългарски филм ще се разпръсне на премиерата утре, когато всички видят, че това не е така”, заявил режисьорът Дарко Митровски. По думите му филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов и героизъм.

„Повече няма да коментирам тази тема. Утре ще се види, че това, което говореха българите за филма няма връзка със здравия разум. Тази надута история ще се пръсне като балон, след като всички видят филма”, заявил Митровски. За информацията, че 30 български журналисти ще гледат премиерата Митровски е отговорил:

„Десет месеца защитавах филма от тях и твърдя, че в техните спекулации няма ни грам истина. Всичко това беше злонамерена кампания, за филма, за да не се появи. Сега филмът е готов и мога да кажа, че резултатът е 10:0 за мен”.

Изданието коментира, че по време на снимките, филмът „Трето полувреме” е провъзгласен за антибългарски филм от българските евродепутати, които са реагирали остро до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

„Това предизвика различни коментари в европейската общественост, сред който и на германския евродепутат Дорис Пак, която публично попита – какво ще се случи, ако Германия реагира на всички филми за „Третия райх”. По време на снимките Митревски заяви, че целта на европейските депутати е да отрекат вината на Бълггария за еврейския холокост в Македония и да спечелят точки в тяхната страна.

 

„Трето полувреме” с премиера на 15 септември в Битоля (коментари в македонските медии)

Македонските медии днес отделят внимание на премиерата на филма „Трето полувреме” и интереса на български медии към филма. „Българска окупация на Битоля и на фестивала „Братя Манаки”, е заглавието на вестник ”Дневник”.

Над 30 журналисти от България са акредитирани за премиерата на филма „Трето полувреме”, която ще се състои в рамките на кинофестивала „Братя Манаки” в Битоля, пише вестникът.

„Предизвикателство е самият филм, който през изминалите десетина месеци беше част от дневния ред на българските медии, стана тема за дебат на българските евродепутати и Хелзинкския комитет. Реакциите на София бяха заради сцените в които се вижда, че българската армия помага на германската при транспорта на Евреите в лагера на смъртта”, пише вестникът.

„Никога не съм очаквал, че ще има политически реакции. Започнаха преди десет месеца и продължават все още. Където можех опитах се да докажа, че обвиненията са лъжа. Спекулация е всичко което се казва без да се гледа филма, или да се прочете сценария”, заявил режисьорът на „Трето полувреме” Дарко Митревски. Той е изтъкнал, че няма намерение да се занимава с обвиненията.

„Всичко приключва събота. Ще се окаже, че балонът ще се спука звучно и всички обвинения в шовинизъм или антибългаризъм ще бъдат пуснати по водата. Във филма няма нито дума, нито секунда, нито лоша мисъл за България. Този филма е „за”, а не „против”. Говори за любов, за малки хора, които в трудни времена стават герои”, заявил Митревски. Директорът на фестивала „Братя Манаки” Лабина Митевска е заявила, че интересът на българските медии тази година бил огромен.

„Някои от българските журналисти ще бъдат акредитирани, някои ще получат билет, а някои ще гледат втората прожекция, която ще се състои същия ден”, заявила Митевска. Министърът на културата на Македония Елизабета Канчевска-Милевска от своя страна е заявила, че се радва, че фестивалът ще бъде открит и закрит с два македонски филма – „Трето полувреме” и „Балканите не са мътртви”.

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски е македонският кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм, пише ”Утрински весник”. Филмът е бил номиниран от Дружеството на филмовите професионалисти. В конкуренция били три филма.

Невиждан интерес има сред българските журналисти за премиерата на филма „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митровски, която ще се състои утре в Битоля, пише “Вечер”, под заглавие „Българите бяха заедно с Хитлер, пострада невинен народ”. 30 журналисти от България са се акредитирали за фестивала „Братя Манаки”, който ще бъде открит с филма „Трето полувреме”. Вестникът коментира, че като „черешката на тортата” вчера се е появила информацията, че „Трето полувреме” ще бъде македонският кандидат за „Оскар”. Режисьорът Дарко Митревски на пресконференция е заявил, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек в Македония, които в едно бурно историческо време, са избрали истинската страна. На пресконференцията са присъствали и министърът на културата Елизабета Канчевска-Милевска и директорът на фестивала Лабина Митевска. Вестникът пише, че било представено потресаващо видео на Нета Коен, еврейка от Скопие, чието семейство по време на Втората световна война е депортирано в нацистките лагери, а тя останала жива заради любовта с един футболист, християнин. Видеото е собственост на Шоа Фондацията на Стивън Спилбърг.

„Кога взеха нашите, аз се криех. Българите ги вземаха. Българите се разпореждаха с къщите. Българите питаха, има ли тук евреи? Няма, казваха им. Те правеха лоши неща. Пострада невинен народ. Взеха ми братята. Най-старият имаше 28 години, средният 25, а най-малкият – 20. Сестра ми имаше около 15 години. Баща ми, около 60”, заявява Коен във видеото, направено от Шоа-фондацията. Нейната изповед е част от около 52 000 интервюта с оцелели от Холокоста, пише „Вечер”.

Трийсет журналисти от България са се акредитирали за премиерата на филма „Трето полувреме”, която ще се състои в събота в Битоля, в рамките на фестивала „Братя Манаки”, предаде МКД.мк. Изданието коментира, че в събота „за първи път и най-накрая българските граждани ще видят филма на Дарко Митревски, което още за време на заснемането предизвика истинска лавина от реакции в българската общественост”. На закритата прожекция на филма в Скопие неотдавна бил поканен и българския посланик, но не отишъл. Режисьорът на филма Дарко Митревски заяви, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек от Македония, за хората, които в бурно историческо време са избрали истинската страна.

 

Нова Македония”: Историята, че „Трето полувреме” е антибългарски филм ще се спука като балон, заяви режисьорът Дарко Митревски

На Балканите, където междуетническата и религиозната нетърпимост е повече от фолклор, има купища филми, които получиха етиката на източници на език на омразата, пише днес вестник ”Нова Македония”. Първият режисьорски филм на Анджелина Джоли „В страната на кръв и мед” предизвика бурни реакции в Сърбия, заради трагичната история за войната в Босна и Херцеговина. Лошите момчета в случая бяха сърбите, посочва изданието. Джоли в своя защита е заявила, че това не е документален филм, а художествен поглед върху нещата. Критики за разпространяване на национализъм получи и филмът „Прашина” на македонският режисьор Милчо Манчевски. Според лондонския вестник „Ивнинг стандарт” филма е расистки, тъй като показва турците в негативна светлина. Според тях режисьорът искат да попречи на членството на Турция в ЕС. Лондонски „Гардиън” от своя страна оцени „Прашина” като призив за македонски национализъм. Подобни противоречия преследват и филма „Трето полувреме”, пише вестникът.

„Надутата история, че това е антибългарски филм ще се разпръсне на премиерата утре, когато всички видят, че това не е така”, заявил режисьорът Дарко Митровски. По думите му филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов и героизъм.

„Повече няма да коментирам тази тема. Утре ще се види, че това, което говореха българите за филма няма връзка със здравия разум. Тази надута история ще се пръсне като балон, след като всички видят филма”, заявил Митровски. За информацията, че 30 български журналисти ще гледат премиерата Митровски е отговорил:

„Десет месеца защитавах филма от тях и твърдя, че в техните спекулации няма ни грам истина. Всичко това беше злонамерена кампания, за филма, за да не се появи. Сега филмът е готов и мога да кажа, че резултатът е 10:0 за мен”.

Изданието коментира, че по време на снимките, филмът „Трето полувреме” е провъзгласен за антибългарски филм от българските евродепутати, които са реагирали остро до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

„Това предизвика различни коментари в европейската общественост, сред който и на германския евродепутат Дорис Пак, която публично попита – какво ще се случи, ако Германия реагира на всички филми за „Третия райх”. По време на снимките Митревски заяви, че целта на европейските депутати е да отрекат вината на Бълггария за еврейския холокост в Македония и да спечелят точки в тяхната страна.

 

МКД, Македония: Най-накрая българите ще видят „Трето полувреме”

Трийсет журналисти от България са се акредитирали за премиерата на филма „Трето полувреме”, която ще се състои в събота в Битоля, в рамките на фестивала „Братя Манаки”, предаде македонското електронно издание МКД.мк. Изданието коментира, че в събота „за първи път и най-накрая българските граждани ще видят филма на Дарко Митревски, което още за време на заснемането предизвика истинска лавина от реакции в българската общественост”. На закритата прожекция на филма в Скопие неотдавна бил поканен и българският посланик, но не отишъл. Режисьорът на филма Дарко Митревски заяви, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек от Македония, за хората, които в бурно историческо време са избрали истинската страна.

 

„Вечер”, Македония: Българите бяха заедно с Хитлер, пострада невинен народ

Невиждан интерес има сред българските журналисти за премиерата на филма „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митровски, която ще се състои утре в Битоля, пише днес македонският вестник “Вечер”. 30 журналисти от България са се акредитирали за фестивала „Братя Манаки”, който ще бъде открит с филма „Трето полувреме”. Вестникът коментира, че като „черешката на тортата” вчера се е появила информацията, че „Трето полувреме” ще бъде македонският кандидат за „Оскар”. Режисьорът Дарко Митревски на пресконференция е заявил, че филмът не е насочен срещу никого, а говори за любов, героизъм и за обикновения човек в Македония, които в едно бурно историческо време, са избрали истинската страна. На пресконференцията са присъствали и министърът на културата Елизабета Канчевска-Милевска и директорът на фестивала Лабина Митевска. Вестникът пише, че било представено потресаващо видео на Нета Коен, еврейка от Скопие, чието семейство по време на Втората световна война е депортирано в нацистките лагери, а тя останала жива заради любовта с един футболист, християнин. Видеото е собственост на Шоа Фондацията на Стивън Спилбърг.

„Кога взеха нашите, аз се криех. Българите ги вземаха. Българите се разпореждаха с къщите. Българите питаха, има ли тук евреи? Няма, казваха им. Те правеха лоши неща. Пострада невинен народ. Взеха ми братята. Най-старият имаше 28 години, средният 25, а най-малкият – 20. Сестра ми имаше около 15 години. Баща ми, около 60”, заявява Коен във видеото, направено от Шоа-фондацията. Нейната изповед е част от около 52 000 интервюта с оцелели от Холокоста, пише „Вечер”.

 

„Утрински весник”: Македония предлага „Трето полувреме” за „Оскар”

Филмът „Трето полувреме” на режисьора Дарко Митревски е македонският кандидат за наградата „Оскар” за чуждоезичен филм, пише днес македонският ”Утрински весник”. Филмът е бил номиниран от Дружеството на филмовите професионалисти. В конкуренция били три филма.

 

„Дневник”, Македония: Българска окупация на Битоля – над 30 български журналисти са акредитирани за премиерата на „Трето Полувреме”

Над 30 журналисти от България са акредитирани за премиерата на филма „Трето полувреме”, която ще се състои в рамките на кинофестивала „Братя Манаки” в Битоля, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

„Предизвикателство е самият филм, който през изминалите десетина месеци беше част от дневния ред на българските медии, стана тема за дебат на българските евродепутати и Хелзинкския комитет. Реакциите на София бяха заради сцените в които се вижда, че българската армия помага на германската при транспорта на Евреите в лагера на смъртта”, пише вестникът.

„Никога не съм очаквал, че ще има политически реакции. Започнаха преди десет месеца и продължават все още. Където можех опитах се да докажа, че обвиненията са лъжа. Спекулация е всичко което се казва без да се гледа филма, или да се прочете сценария”, заявил режисьорът на „Трето полувреме” Дарко Митревски. Той е изтъкнал, че няма намерение да се занимава с обвиненията.

„Всичко приключва събота. Ще се окаже, че балонът ще се спука звучно и всички обвинения в шовинизъм или антибългаризъм ще бъдат пуснати по водата. Във филма няма нито дума, нито секунда, нито лоша мисъл за България. Този филма е „за”, а не „против”. Говори за любов, за малки хора, които в трудни времена стават герои”, заявил Митревски.

Директорът на фестивала „Братя Манаки” Лабина Митевска е заявила, че интересът на българските медии тази година бил огромен.

„Някои от българските журналисти ще бъдат акредитирани, някои ще получат билет, а някои ще гледат втората прожекция, която ще се състои същия ден”, заявила Митевска. Министърът на културата на Македония Елизабета Канчевска-Милевска от своя страна е заявила, че се радва, че фестивалът ще бъде открит и закрит с два македонски филма – „Трето полувреме” и „Балканите не са мъртви”.

 

focus-news.net

 

 

***280


Публикувано в Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *