ПОЕТЪТ КОЧО РАЦИН В СПОМЕНИТЕ НА ФИЛИМЕНА МАРОКВСКА

Драги читатели, наскоро ви предложихме откъс от неотпечатаната мемоарна книга на Филимена Марковска  “Нем свидетел”, в който се разказваше за Павел Поцев Шатев – български революционер, деец на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и на Вътрешната Македонска революционна организация (обединена).

Този път ви предлагаме откъс от “Нем свидетел”, в който авторката разказва за поета от Македония Кочо Рацин.

Текстът можете да прочетете ТУК.

Текст на снимка:

31. Кочо Рацин, роден като Коста Апостолов Солев, е поет от Македония. Бил е член на Югославската комунистическа партия. През 1943 г. се присъединява към партизаните в Западна Македония, която тогава се намира под италианска окупация. Пада убит от куршум на 35годишна възраст. Негови са думите:”Ние сме си българи и името„македонец” е удобно прикритие за борба в днешните условия на сръбски терор”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. „Бели мугри” е единствената стихосбирка на Кочо Рацин, публикувана в Загреб през 1939 г. Тя е написана на велешки диалект и придобива голяма  популярност във Вардарска Македония, където тя се разглежда като противопоставяне на сърбизацията на страната. Рацин е автор и на шест непубликувани стихотворения, написани на литературен български език.


Публикувано в Личности. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *