Представяне на стихосбирката „…А душата знае” на дописен член Анна Мария Гюзелева

То се състоя на 21 юни 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Събитието беше организирано от клуб „Писмена” към Националната библиотека.

На събитието присъстваха доректорът на библиотеката – доц. Красимира Александрова, акад. Маргарита Каменова (главен секретар на БАНИ), членове на клуб „Писмена”, Йоан Димчевски (НМУ „Любомир Пипков”), Лъчезар Еленков, близки на Анна Мария Гюзелева и други.

Авторката на стихосбирката прочете стиховете си на български и италиански език, като вложи душата и сърцето си във всеки един ред.

Анна Мария Петрова-Гюзелева е актриса, журналист, кино и тв продуцент. Тя е телевизионен журналист и сътрудник на Българската национална телевизия (БНТ), на RАИ, TВ La 7 и Mедиасет-Italia. Участвала е в повече от 50 игрални филма, сериала и копродукции в България, Италия, Германия, Франция, САЩ с главни и поддържащи роли. Хореограф и преподавател по класически и джаз балет в Италия и България. Кино и ТВ продуцент в Италия и България. Президент е на Асоциация Артемидия, Италия за българо-италианска култура и изкуство и основател на Биенале Артемидия от 2007 г. Основател и управител на продуцентска къща “Adria Film International“ ltd от 1993 г. Председател на Фондация “Никола Гюзелев“ от 2015 г.

Анна Мария Гюзелева е член на Италианския Национален журналистичен орден и много други филмови, музикални и литратурни италиански организации.

Пише стихове и публикува в Италия и България. Има издадени стихосбирки на български и италиaнски език. Анна Мария Гюзелева е печелила международни награди за поезия: Първа награда в Eвропейски конкурс за поезия и култура, 2010, Италия; Голямата награда за култура и поезия, 2012, Италия; Наградата на Европейския Парламент, 2013; Награда на СполетоФестивалАрт 2013, Италия, за стихосбирката „Цветя и бодли на Вия Егнатия” и на СполетоФестивалАрт2015, Италия за стихосбирката „Дреболии“. Представяне в Международния Салон на Книгата в Торино, Италия през 2012 и 2016 г. с последните си две италиански стихосбирки.Dushata_znae_pic


Тази статия беше публикувана в Култура, Новини от Македония и България. Bookmark the link.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *