Ротшилд: световният ред е застрашен

Лорд Джейкъб Ротшилд се е обърнал към инвеститорите на своя фонд RIT Capital Partners с традиционното си послание. В него се съдържат не само финансовите резултати на фонда, управляван от самия Ротшилд, колкото неговите мисли за състоянието на световната икономика и политика.

Фондът RIT Capital Partners е „върхът на айсберга” в частната империя на известното във финансовия свят семейство и той е забележим с това, че е една от малкото „ротшилдови структури”, чиито финансови резултати са известни на широката публика. В известна стене това е и реклама на извънредната икономическа резултативност на лорд Ротшилд: от 1998 г. този инвестиционен фонд бележи обща доходност от 2400%. Заради такива резултати, на които би завидяла всяка друга финансова структура и поради специфичната репутация на семейството, към посланието се заслушаха с интерес по целия свят. Писмата от лорда се получават единствено от неговите инвеститори, но рано или късно те все пак изтичат в медиите, а пък RIT Capital Partners просто ги публикува на собствената си интернет страница.

Писмото, датирано от 20 юни 2018 г. разкрива доста скептичното отношение на ръководството на фонда към „безпрецедентното възстановяване” на световната икономика след глобалната финансова криза и страха за съдбата на световния ред, който досега така благоприятства делата на семейството.

Трябва да се отбележи, че лорд Ротшилд, сред чиито бизнес-партньори се споменават такива знакови фигури като Уорън Бъфет и Хенри Кисинджър, отдавна сочи уязвимостта на световната икономика и много активно критикува действията на западните централни банки, които са се справили с последствията от глобалната финансова криза с помощта на печатните станове. През 2016 г. той пише, че централните банки провеждат „най-сериозния експеримент в монетарната политика” за цялата история на човечеството и подчерта, че изобщо нищо не може да се предскаже какви ще са „непреднамерените последствия” от този опит.

За пълна картина Ротшилд съобщи на инвеститорите, че заради високите рискове той смята за нужно да се заеме преди всичко със запазването на капиталите и да не се притеснява особено каква краткосрочна доходност могат да донесат инвестициите на фонда. Анализът на писмото на лорд Ротшилд и финансовите отчети на RIT Capital Partners за последните четири години позволяват да се направят няколко интереси извода: фондът фактически предсказа резултата от референдума по излизането на Великобритания от ЕС, отрано ликвидирайки активите си в лири. Освен това, в писмото до инвеститорите, написано през лятото на 2016 г. лорд Ротшилд съобщава, че президентските избори в САЩ ще бъдат „неочаквано стресови”, докато според общественото мнение и почти всички експерти Хилари Клинтън да я очакваше удобна победа.

Забавно е, че Доналд Тръмп и Джейкъб Ротшилд критикуват състоянието на западната икономика на практика с еднакви думи, но при това британският аристократ явно не е във възторг от действията на американския президент. Трябва да се подчертае, че ако се абстрахираме от авторството на критиките, основната претенция на ръководителя на RIT Capital Partners към западните финансови пазари съвпада до запетая с критиката, която предявяват някои руски експерти, обвинявани в „предразсъдъци към перспективите на САЩ”. Претенцията е проста, на американските пазари е надут класически финансов балон, а стойността на американските активи, от акциите и облигациите до валутата е явно завишена. В особено опасни период, например през 2016 г. , когато светът, според оценката на Ротшилд се намира в максимално рискована ситуацията, аналози на която, както той смята „не е имало от времената на Втората световна”, неговият фонд дори прехвърли част от активите си в злато. През 2016 г. Ротшилд писа на инвеститорите, че го притесняват „руската агресия и експанзия”. Сега той отбелязва, че се тревожи от риска, с който се сблъсква световния ред. Този риск се заключва в това, че за разлика от последните кризи, когато големите сили така или иначе сътрудничеха помежду си, този път то тяхното сътрудничество „ще се отдаде много по-трудно”. Това е пряк намек, че игрите с публиката са приключили и е започнал истински конфликт между световните полюси на сила. Не е странно, че лорд Ротшилд е притеснен. Но в това писмо се вижда, че той все пак залага на победа или в крайна сметка на изгодно равенство в полза на САЩ. „На този фон ние осъзнаваме икономическия потенциал в Азия и особено в Китай, а също така потенциал в развитието на иновациите и технологиите”, пише той, обяснявайки на инвеститорите своята тактика и стратегия за периода, който той сам обявява за „непредсказуем”.

Ако се погледнат не ярките заявления на този влиятелен финансист, а на конкретния списък с активи, в които инвестира RIT Capital Partners, то картината на неговата тактика и стратегия придобива още по-интересни черти. В голяма степен се оказва, че фондът на Ротшилд наистина инвестира много активно в Азия: в неговия портфейл има инвестиции в други фондове, които специализират на китайски, японски и индийски активи. При това не са забравени и американските компании: фондацията основно предпочита да инвестира в тези, които се занимават в информационни технологии (например той има голяма инвестиция в популярната услуга Dropbox и Alphabet Googlе), в предните биотехнологии, а също така в железниците на САЩ (тоест залага на инфраструктурата). Може да се каже, че след 2016 г. когато лорд Ротшилд бе много разстроен и обезпокоен от поведението на Русия на международната арена, руските активи престанаха да бъдат привлекателни за него инвестиции, но това усещане не бе съвсем точно. Ако се погледне „под шапката” на фонда BlackRock Emerging Markets Fund, в който също са вложени пари на RIT Capital Partners, то там фигурират и акции на руския „Сбербанк” и на компанията „Новатек”.

Има нещо, което не се откри в географията на вложенията на лорд Ротшилд – това е Украйна, въпреки това, че именно с президента на Незалежната вече дълго време си сътрудничат неговите далечни роднини. Видимо патриархът на британските финансисти не вярва в инвестиционните перспективи на младата украинска демокрация.

С инвестиционния подход, който демонстрира фондът на Ротшилд, е трудно да не се съгласи: залагане на цифровата икономика чрез информационните технологии, на биотехнологиите и на традиционната енергетика (в портфейла на RIT Capital Partners има много косвени инвестиции в петролните компании) – това е добър набор приоритети, за да издържиш и дори да процъфтяваш в условията на глобална неопределеност и вълнения. Русия в този смисъл е страна с уникални възможности. От една страна имаме потенциал за технологически пробив, а от друга – ние наистина сме енергийна свръхдържава. А това, че британският лорд така го безпокоят рухването на световния ред и руската експанзия е нещо много хубаво. Съществуващият световен ред не просто може, а трябва да се разпадне с максимална за нас изгода и за това има истински исторически шанс.

Превод: В.Сергеев

http://pogled.info/svetoven/rotshild-e-obezpokoen-svetovniyat-red-e-zaplashen.97845

 

 

 

 

***

001_pg[1]


Публикувано в Анализи, Дискусии, Новини от Македония и България. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *