Турция тръгна на марш за свобода от Анкара към Истанбул

Въпреки бруталната жега в Турция хиляди вървят от Анкара към Истанбул в защита на демокрацията.

Турският опозиционен марш през страната се превърна в епичен протест за демокрацията и човешките права.

Турция, 20 дни от началото на марша за справедливост

 

Хиляди в Турция се присъединяват към марш от Анкара до Истанбул, организиран от главния лидер на турската опозиция в защита на демократичните ценности. Те държат надпис adalet (справедливост), който набира популярност в социалните мрежи след 20 дни ход към Истанбул.

Във вторник Калъчдароглу внесе дело в Европейския съд относно референдума, който увеличи правомощията на президента Реджеп Ердоган. Той успя да консолидира властта с изключително малка преднина – едва 51.4%. През април и май нова вълна от арести, най-мащабната досега, помете Турция заедно със спирането и ограничаване на достъпа до онлайн източници като енциклопедията Уикипедия. Над 110 000 са задържаните и арестуваните след опита за преврат миналото лято, сред които множество журналисти, учители, лекари, опозиционери, дисиденти и военни. Над 130 медии са спрени от миналия юли насам.

За Калъчдароглу референдумът е противоконституционен и той отправя апел към Европейския съд за човешките права.

Маршът, който е с дължина 425 км, стартира на 15 юни, след като депутат от партията на Калъчдароглу – Енис Бербероглу, е осъден на 25 години затвор с обвинения, че е шпионин. Бербероглу става първият министър от партията, който влиза в затвора след опита за преврат миналото лято. Това е и краят на тихото съгласие, което двете партии постигат помежду си в името на общото благо и националния мир миналото лято. След референдума ролята на парламента така или иначе е ограничена, а гоненията срещу опозицията символично започват от редовете на Републиканската народна партия с осъждането на Бербероглу. И опозицията най-сетне реагира.

В похода участват хора от всякаква възраст като 57-годишния Адир Найдър, който казва пред Guardian, че „загубихме демокрацията в страната ни и си я искаме обратно“.

Днес маршируващите са хиляди, а от Истанбул ги делят едва сто километра. Ердоган знае това – медиите, контролирани от държавата, усилено бълват пропаганда срещу протестиращите… или изобщо не ги отразяват. А борбата за справедливост продължава.

Adalet

Снимкa: Guardian 

 

http://terminal3.bg/turcija-trgna-na-marsh-za-svoboda-ot-ankara-km-istanbul/

 

 

***

DD0tb3DUwAEBRgW[1]


Тази статия беше публикувана в Новини от Македония и България. Bookmark the link.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *